Kungens pepparkakor, recept

När barnen var små bakade vi alltid Kungens pepparkakor lördagen före första advent. 

Nu är tre av fyra söner utflugna och lever sina egna liv, men pepparkaksreceptet, samma som min egen mor använde när jag var liten, har jag kvar. 

Jag kan inte längre använda det själv, eftersom jag har celiaki, men du kanske kan? 

Pepparkaksbak

Här kommer det: 

Kungens pepparkakor

Det här behövs:

  • 500 gr strösocker
  • 3 dl sirap (gärna mörk)
  • 1 st ägg
  • 500 gr smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1½-2½ msk mald kanel
  • 2 msk ingefära
  • ½ msk mald nejlika
  • (ev 2 tsk mald pomerans)
  • 1 msk bikarbonat
  • 1,3-1,4 kg vetemjöl

Gör så här:

  • Blanda ca 1 kg av mjölet med bikarbonaten och finfördela smöret däri med fingertopparna. Vispa grädden till hårt skum. 
  • Blanda i sockret, sirapen, kryddorna och ägget. 
  • Arbeta in mjölblandningen i smeten och arbeta massan i en skål tills den är jämn och smidig. 
  • Låt den stå på kallt ställe minst ett dygn. 
  • Arbeta då in resten av vetemjölet på bakbordet. 
  • Kavla ut degen tunt och måtta ut med pepparkaksmått. 
  • Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper
  • Grädda i 200-225 grader i 4-8 minuter.
  • Låt svalna, ät och njut!