Varför ullgarn är mitt första val när jag stickar.

Nästan varje gång jag planerar en ny stickning är ullgarn mitt första val. Några tankar kring varför det är så tänker jag dela med mig av idag.

Jag växte upp med får, det är förmodligen därför jag finner doften av fårull så behaglig och lugnande. Fåren fanns liksom alltid där i omgivningen, oftast betande i hagen men ibland på vilda äventyr i grannarnas trädgårdar för att ett av dem hade hittat en lucka i stängslet. 

De gånger fåren skulle flyttas från ett bete till ett annat var alltid en upplevelse. Jag, min bror och min mor stod uppställda längs sträckan med stavar för att hindra fåren från att smita iväg medan pappa sprang före flocken och ropade med sjungande röst ”Ko-om-å-tackerna!” (en tacka är ett honfår, hanen heter bagge och ungarna lamm och nej, vi hade ingen fårhund). 

De följde honom relativt snällt så länge han ropade, men så snart han behövde hämta andan var det några av dem som försökte dra iväg på egen hand, vilket kunde resultera i en hel del jagande över halva byn. Jag säger ofta än idag att jag av princip bara springer om jag behöver jaga får, och även då högst motvilligt.  🙂

Fårull i korg.

Fårull – den vanligaste materialet för ullgarn.

Den vanligaste typen av ull både i Sverige och många andra länder är och har varit fårull. Får är relativt lättskötta och trevliga djur (utom när de rymmer, då är de som sagt riktigt jobbiga) som ger både material till kläder och textilier och mat. 

De är också fenomenala betesdjur, där de har gått finns inga invasiva växter kvar, däremot örter som inte trivs på så många andra ställen. Där vi tidigare bodde fanns ett gammalt fårbete som regelbundet fick besök av länsstyrelsefolk som ville studera biotoperna. Idag, när mycket av betesmarken växt igen finns inte så många ställen för örter som behöver mager jord att växa på. Jag vore inte den trädgårdstant jag är om jag inte också påpekade att fårgödsel är bland det bästa som finns för grönsaksodling, den har en bra balans mellan de olika näringsämnen som behövs.

Våttovning av ull från får

Ullens förmåga att isolera värme

Fårull består av fibrer med fjäll som kan öppnas eller slutas beroende på hur de behandlas. När ullen exempelvis tovas så är det just fjällen som manipuleras för att haka i varandra och bilda en kompakt, väl sammanhållen yta. Fjällen gör också att ullen håller kvar luft, vilket bidrar till ullens värmeisolerande egenskaper.

Det jag som sagt oftast använder ull till är stickning. Stickade ullplagg är fantastiska. Fibrerna i ullen håller värme på ett överlägset sätt, till och med om plagget är genomvått håller du dig varm. Både stickade och tovade sockar, vantar och mössor i fårull har varit stapelvara i vårt land och många andra mycket länge, eftersom de har en överlägsen förmåga att hålla kroppen varm.

Fårull innehåller också ett fett som heter lanolin. Det tillvaratas ofta för att användas i krämer/lotioner av olika slag, t ex för behandling av eksem. I obehandlat naturfärgat garn finns oftast en del av lanolinet kvar. När du stickar med ett sådant garn blir händerna mjuka och lena av fettet.  

Stickning i entrådigt ullgarn

Olika typer av ullgarn

De olika spinnkvaliteterna lämpar sig till olika typer av stickning. Ett tunt, entrådigt garn blir kanske en scarf eller sjal, medan ett fast spunnet två- eller flertrådigt garn lämpar sig för flätstickning eller olika typer av reliefmönster. Till sockar vill jag ha ett garn som är mycket fast spunnet så att det är extra slitstarkt. Jag undviker sockgarn med polyester eller nylon, hellre stoppar jag hälarna när de går sönder. Garn med syntettrådar i värmer inte lika bra, en del av ullens goda egenskaper går förlorade när det blandas med syntetmaterial. 

Jag undviker också av samma anledning superwashbehandlat garn. Superwashbehandlingen lägger en konstgjord ”film” utanpå garnet som försämrar ullens goda egenskaper alldeles i onödan. 

Ullgarn utan syntetisk inblandning går utmärkt att lägga på komposten (eller runt dina växter) när plagget är utnött, det är ytterligare ett gott skäl att undvika garn med syntetmaterial inblandat. 

Växtfärgat ullgarn

Ullgarn och färgning

Ullen tar åt sig färg mycket bra, på grund av hur ullfibern är konstruerad. Växtfärgning är t ex lätt att lyckas med när garnet är av 100% ull, färgerna blir klara och vackra, det är en ren fröjd att hålla på med. Den som aldrig har varit med om att först plocka löv, växtdelar eller svampar för att sedan stå utomhus vid färgningsgrytorna och se garnet ta åt sig färg eller hänga på tork, sakta gungande i vinden, har missat en fantastisk upplevelse.

Första gången jag deltog i en växtfärgningskurs var jag i 15-års åldern. Jag blev fast direkt. Efter det lärde jag mig snabbt mer om både färgning och stickning, och om hur jag skulle kunna skapa egna stickmönster i de fantastiska färgskalor som växterna gav. Det har gett mig mycket glädje genom åren att både får utveckla och dela med mig av de kunskaperna.

Tidigare, när jag bodde så att jag hade tillgång till en bra plats, höll jag egna kurser i växtfärgning. Jag skulle gärna göra det igen, men där vi bor nu finns tyvärr inget utrymme för sånt. Om jag får tillgång till något bra ställe i framtiden så kanske jag börjar med dem igen.

Kurser i stickning och mönsterkonstruktion har jag i alla fall planerat att fortsätta med, så om du är intresserad av det får du gärna höra av dig.

Tvätt och skötsel

När du har stickat en tröja, ett par sockar eller något annat så vill du så klart ta hand om det på bästa sätt. Tvätta helst ullplagg för hand, du har bäst kontroll över materialet på det viset. Ull, precis som lin och silke, har svårt att hantera de ”hårdhänta” tensiderna i vanligt maskintvättmedel, så när det är dags för tvätt bör du välja ett milt tvättmedel som är avsett för ull/fintvätt. Tvätta i ljummet vatten och låt inte plagget ligga i blöt länge. Skölj i flera vatten, så att inget tvättmedel blir kvar i garnet. 

Vrid aldrig vattnet ur ett stickat plagg! Krama försiktigt, utan att gnugga och lyft plagget lätt ihopvikt ur vattnet så att det inte töjer sig på fel ställe. 

När du har kramat ur det mesta av vattnet så lägg plagget plant för torkning. Jag brukar först lägga ut det på en stor handduk och rulla ihop det för att få ut det sista av vattnet, sedan lägger jag ut plagget på en torkram. Ullen är väldigt formbar, när den har fått torka i en viss form så håller den sig kvar. Om du alltså hänger plagget på en galge istället för att plantorka så är risken stor att det torkar i en form som du inte alls vill ha på dig.  ”Horn” på axlarna är t ex inte så kul. 

Naturvitt ullgarn från Stigsjö

Garn hos oss

I butiken har jag valt att bara sälja garn som jag vet att jag kan stå för. Ullgarn, främst från får men även från alpacka och angoragetter, utgör merparten av sortimentet, med lin och bomull som komplement. Naturliga material, så skonsamt producerade som det bara är möjligt är vad jag vill kunna erbjuda. Kan jag få tag i närproducerat garn så tar jag in det, men viktigast är att garnet är tillverkat på ett hållbart sätt och av god kvalitet.

Vad väljer du?

Nu har du läst några av mina tankar kring ullgarn och dess förträfflighet. Hur tänker du? Är ullgarn också din favorit? Avskyr du ull och tycker att den sticks? Vad väljer du oftast när du börjar på en ny stickning? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Tips för tvätten

Jag gjorde en liten video med de viktigaste tvättipsen för stickade plagg. Håll till godo!

author-sign

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *