Trädgårdstips

Har du också undrat hur du ska hålla liv i trädgården när sommaren bjuder på torka?

Du är inte ensam i så fall, när marken torkar på djupet som den gjort i år är det inte helt enkelt att få odlingarna att fungera. I alla fall inte utan att ta till några väl beprövade knep.

Torra försomrar

Försommartorka är inget nytt, det har ”alltid” funnits, men de senaste åren har försomrarna varit torrare än jag minns dem, och i år är det riktigt illa.

Marken är torr långt ner, när jag för ett par veckor sedan mätte hur djupt jorden i mina blomrabatter var helt uttorkad landade jag på ca 30 cm – det är mycket mer än det brukar vara.

Den typen av torka gör att det är svårt för många växter att skicka ner rötterna så djupt att de kan hitta tillräckligt med vatten för att orka mer än att överleva. För små fröplantor är det allra värst och jag hör många klaga över att ”ingenting växer”. Det är helt rimligt att det är så, även om det är frustrerande att se.

Försommartorka

Näringsbrist

 Vatten behövs för att växterna ska kunna ta upp näringen i jorden och växa sig starka. När vattnet inte finns är näringen ”inlåst” för växternas rötter, så de kommer inte åt den. Vår bevattning ovanifrån kan aldrig ersätta markfukten helt, så en del av näringsämnena kommer att vara svåråtkomliga så länge torrperioden varar, även om växterna får tillräckliga mängder vatten för att överleva.

Vad kan du göra för att hålla liv i trädgården? 

Vattna så klart, men hur? Om torkan fortsätter länge blir det förr eller senare bevattningsförbud  (om du inte är så lyckligt lottad att du har en egen, välfylld brunn eller ett vattendrag på tomten). Det finns också andra saker än att vattna som du kan göra för att minska effekterna av torkan. 

Det lönar sig att redan från början tänka smart, här är några tips och idéer.

Växtval

Så och plantera sånt som tål lite torka utan att ge upp och dö. Sallat kan t ex vara svårt att få att växa när det är torrt och om den ändå växer får du räkna med att smaken kan bli sämre när vattnet inte riktigt räcker till.

Välj växter efter din jordmån – har du sandjord som snabbt torkar ut så bör du inte plantera vattenkrävande växter. Arbeta med din trädgård, inte mot den.

Trädgårdstips vid torka

Skugga

Utnyttja skuggiga platser där vattnet inte avdunstar lika snabbt för så mycket som möjligt av dina planteringar.

Täck torkkänsliga plantor med nät eller fiberduk åtminstone under den allra varmaste delen av dagen om du måste odla i full sol.

Täck jorden!

Lägg på gräsklipp, löv, träflis, bark eller annat organiskt material mellan växterna, det hjälper till att hålla kvar fukten i jorden. Det gör också att vattnet fördelas bättre och lättare kommer växterna till godo.

Gräsklipp, löv och annat sånt ger också näring och tillför med tiden organiskt material till jorden. Bark är sämre för det ändamålet, den tar lång tid på sig för att brytas ned. Bättre då med flis, men välj flis som har fått ligga något år om du kan.

Det går bra att täcka jorden även där du nyss har sått, se bara till att hålla de nysådda raderna fria så att plantorna orkar titta upp.

Ett annat knep kan vara att lägga en bräda över den nysådda (och nyvattnade!) raden några dagar, tills sådden börjat gro.

Brädan fungerar på samma sätt som annan täckning och håller fukten kvar i marken. Då är risken mindre att nysådden torkar ut innan den ens hinner gro ordentligt.

Glöm bara inte bort att ta bort brädan så snart du ser att sådden börjar titta upp under den – ljuset från solen behövs för att sådden ska växa till sig.

Prioritera

Vattna först där det verkligen behövs, t ex där du nyss har sått eller där du har grönsaker och annat som du tänker äta.

Vattna på kvällen

Se till att praktisera kvällsvattning, så att växterna får mesta möjliga tid på sig att ta upp vatten och näring innan solen torkar ut jorden igen.

Vattna rejält

Inget småduttande, vattna rejält, gärna med kanna så att du har koll på hur mycket vatten du använder på varje plats.

Tumregeln är att en 10 liters kanna med vatten motsvarar ca 10 mm regn på 1 m2.

Om det är möjligt, vattna varannan dag. Stick ner ett finger i jorden och känn efter om det verkligen är torrt, ibland håller jorden fukten längre än vi tror.

Ollar

Bevattningsollar är en urgammal teknik för att spara på vatten och hålla jorden jämnt fuktig.

Du kan använda antingen såna du gjort själv av gamla lerkrukor (plast fungerar inte, det måste vara oglaserad lera för att vattnet ska sippra ut) eller specialgjorda som den här.

Vattenbehållare i keramik, set om 3

Droppbevattning

Droppbevattning via slangsystem kan också vara en bra lösning, särskilt om du har lite större ytor att vattna. Det ger en jämn bevattning och slösar inte med vatten i onödan eftersom slangarna ligger direkt på jorden. Det finns gott om lösningar för detta, både soldrivna och andra, fråga i din trädgårdsbutik eller sök på nätet.

 Jag hoppas att mina tips har varit till hjälp för dig. Om du tycker att artikeln var läsvärd så får du gärna dela den vidare, det skulle vara till stor hjälp för mig. 

Hur gör du för att få din trädgård att leva när det är torrt? Lämna gärna en kommentar, kanske har du ett tips som vi andra behöver?