Vår trädgård i maj

Vad gör jag i vår trädgård i maj? Maj är en av trädgårdsårets mest hektiska månader, men också en tid för att stanna upp och njuta av hur naturen ”vecklar ut sig” efter en lång vinter. 

I år kändes vintern ovanligt lång, i alla fall här i Härnösand. Snön och kylan hängde kvar längre än vanligt och våren verkade långt borta. 

Nu är den i alla fall här, och som vanligt springer den med raska steg iväg mot sommar. Vi har aldrig långa vårar här, när det väl börjar bli varmt går det fort, så det gäller att hänga med. 

Så vad händer i vår trädgård just nu? 

Blommor i vår trädgård i maj

Redan i slutet av april började humlorna visa sig. Det fanns mest bara någon enstaka tussilago för dem att livnära sig på då, och så mina penséer förstås, men de verkade klara det. Just nu när jag sitter och skriver är det en som surrar runt mina fötter. 

En och annan fjäril har jag sett också, citronfjäril och blåvinge är först ut. 

I trädgården blommar scilla och vitsippor och mer är på väg. 

Frösådder

I februari sådde jag gul lök (Sturon, den funkar bra här). Den planterade jag ut härom dagen, tillsammans med en omgång sättlökar. Broccolinin som såddes i april har också fått komma ut. Verkar det bli frost så lägger jag fiberduk över, men både lök och broccolini är ganska köldtåliga. 

I den nya bädden bakom muren vi gjorde i höstas har jag direktsått några rader med rädisa, sallat, spenat och ärtor. En provrad med morötter blev det också. Det gror som det ska, under fiberväv, så jag är nöjd. 

Det lilla växthuset

Tomater, sommarblommor, gladioler och en del annat samsas i det lilla växthuset, där jag kan ha en värmefläkt på under kalla nätter. De ser ut att trivas, och om vädret fortsätter som nu kan jag snart flytta tomaterna till den växtplats de ska ha under resten av sommaren. Vi försöker odla så mycket som möjligt av det vi äter, och i år ska vi förhoppningsvis kunna få en ordentlig mängd tomater, eftersom vi har utökat växtplatserna under tak. 

Ett nytt växthustält i vår trädgård

I mars plockade vi fram ett gammalt trasigt förrådstält. Rörstommen var kraftig och bra, men vi använde den inte till något. Vi köpte en presenning i armerad, genomskinlig plast och fäste den på ramen och voila! Ett tunnelväxthus – typ. 

Just nu håller vi på att täcka marken med kartong för att göra bäddar och gångar, det blir ett ordentlig tillskott i växtyta under tak, och alltihop ska fyllas med tomater av olika sorter. De jag odlar i år kommer så klart alla från Runåbergs. Fem sorter blev det, jag listar dem i slutet av posten om du vill veta vilka. 

Bäddar och jordförbättring

Som vanligt är det mycket att göra med odlingsbäddar och rabatter i vår trädgård i maj. I det här huset har jag valt att nästan bara ha annueller i rabatterna. Det första året med no-dig bäddar gör jag i regel så, för att de ska få en chans att etablera sig ordentlig, men nu är vi inne på den tredje sommaren här, och jag märker att jag trivs med att ”måla” trädgården på framsidan med annueller, så jag fortsätter på den vägen. Vi har ett par rosor, ett buskkörsbär och ett äppelträd, och salvia, timjan och oregano övervintrar, men annars sår jag nytt varje år. 

Mina bäddar och rabatter får en lätt rensning av ogräs om det behövs, sedan lägger vi på ett ca 2 cm lager med kompost och vattnar över med Microferm. Bokashin använder jag helst i köksträdgården, där det behövs mest näring, i rabatterna blir det ”bara” kompost. 

I år utvidgar vi potatisodlingen. Det är det enda tillfälle då vi använder en spade för att göra bäddar. Vi tar av grässvålen och lägger upp den under en presenning så blir den jordförbättring till nästa år. I övrigt gräver vi inte, utan bara luckrar jorden lätt med en grep, vattnar med Microferm och sätter ner potatisarna individuellt. Ovanpå det lägger vi fjolårslöv i ett tjockt lager, så potatisen har det mörkt och gott och mikrolivet får en chans att komma igång ordentlig.  

Ungefär så här är det i vår trädgård i maj. Nu har jag inte tid att skriva mer, trädgården väntar!

Yvonne Östman

Listan på vilka tomater jag odlar i år:

  • Norderås
  • Sub Arctic Plenty
  • Taxi
  • Cheerio
  • Matina

Alla fröer kommer från Runåbergs, de tre första har jag odlat förut med gott resultat, de två sista är nya för mig för i år.


author-sign

1 Comment

  1. […] lägger potatisen direkt på marken (vilket jag så klart också har provat) är, som jag skrev i förra veckans post, att jag vill ha rejäla mängder potatis. Målet är att kunna klara hela vintern och våren med […]

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *