Veckans tema är ”att odla med fibromyalgi”. Kronisk smärta är vanligt, vare sig den orsakas av fibromyalgi eller något annat, så jag vet att jag inte är ensam om att försöka hantera den i vardagen. Efter många års ”trial and error” har jag hittat en del knep som fungerar. Dessa vill jag dela i den här artikeln. Du får gärna dela dina i kommentarerna, vi kan säkert alla ha nytta av dem.

Jag och fibromyalgin

Jag minns ingen dag i mitt liv då jag inte har haft smärta i kroppen. När jag var fem år hade jag hjärnhinneinflammation, det kan möjligen ha varit vad som triggade fibromyalgin i mitt fall, för såvitt jag kan bedöma har jag alltid haft eländet i min kropp. 

Under större delen av mitt liv var jag inte medveten om att det var något fel på mig, jag trodde att alla andra också hade lika ont, och att jag bara var sämre på att hantera det. Jag märkte att människorna i min omgivning kunde springa, leka, hoppa och över huvud taget vara igång utan att det verkade påverka dem särskilt mycket. Jag, å andra sidan, kunde absolut leka och springa omkring, men det gjorde ont, och jag behövde lång tid för återhämtning, mycket längre än alla andra. 

Så har det fortsatt, utan att jag förstod vad som var fel med mig. Det var inte förrän jag var 38 år, alltså för ganska precis 20 år sedan, som jag fick min diagnos: Fibromyalgi.

Ungefär samtidigt fick jag också veta att min sköldkörtel fungerar dåligt, jag har hypotyreos. Med åren har jag lärt mig att de två diagnoserna i kombination ger upphov till en mängd konstiga och obehagliga reaktioner i kroppen. Någon mer djupgående information om vad fibron (eller för den delen hypotyreosen) kunde innebära fick jag aldrig, jag har fått lära mig att hantera det på egen hand.

Jag vet idag, efter många år av tester och experimenterande att jag, förutom att så klart äta en balanserad kost med mycket grönsaker och frukt, behöver ha vissa saker i form av tillskott. Probiotika är en av dem, liksom en bra multivitamin som kan täcka upp för den del av nödvändiga näringsämnen som min kropp inte klarar av att ta upp i tillräcklig mängd direkt från maten (mer om det i en annan post).

Här kommer mitt odlingsintresse väl till pass, när jag kan odla mina egna grönsaker får jag dem färska och fräscha på tallriken och får optimal utdelning av näringen – om jag orkar skörda dem den dagen… 

Att orka odla med fibromyalgi

Jag älskar att odla och jobba i trädgården, men att odla med fibromyalgi kan vara en utmaning. Med åren har jag lärt mig att det inte lönar sig att ”jobba på” och försöka pressa mig själv till att ”göra färdigt”, då triggar jag ett skov och blir liggande, i värsta fall i dagar eller veckor. 

Om jag ska kunna jobba kontinuerligt i trädgården (eller någon annanstans) så måste jag göra det i små sjok. Jag har en formel som jag använder mig flitigt av och som fungerar bra för mig: arbetstid x 3 = vilotid. Alltså: om jag jobbar 10 minuter så vilar jag i 30. Om jag jobbar 20 minuter så vilar jag en timme. 

Arbetstid x 3 = vilotid.

Det låter ineffektivt och kanske till och med lite extremt, men det fungerar förvånansvärt bra. 10-15 minuter i sträck kan jag oftast hålla på med även ganska tungt fysiskt arbete. Vilar jag sedan ordentligt så orkar jag 10 minuter till, osv. Det är fascinerande hur mycket det går att hinna på en dag med den typen av intervall-arbete. 

Hjälpmedel och verktyg för att odla med fibromyalgi

För mig sätter sig ofta den kraftigaste värken i händer och axlar, vilket väl är rimligt med tanke på att de används hela tiden. Jag har också svårt att stå framåtböjd eller på knä utan att det gör för ont, så jag försöker att se till att jag kan arbeta stående så mycket som möjligt. 

Det finns många hjälpmedel/verktyg som kan underlätta arbetet när du odlar med fibromyalgi, och just nu använder jag ofta dessa: 

Att odla med fibromyalgi - pallen

Pall

Det är helt ok att sitta ner när du rensar ogräs, planterar eller sår. Den här pallen går också att vända på så du kan stå på knä om det behövs. Det gör inte jag eftersom mitt högra knä är trasigt, men det är en praktisk funktion för den som kan använda den. 

Planteringsverktyg i bokträ

Planteringsverktyg

Planteringshjälp är alltid välkommet. Det här planteringsverktyget gör att jag slipper göra ”grävrörelser” med handleden. På det viset orkar jag få ner fler småplantor i ett svep. 

Att odla med fibromyalgi - kultivator med långt skaft.

Kultivator/hacka

Den här är en sk ”no-brainer” och får representera alla trädgårdsredskap med långt skaft. Jag använder den för rensning, särskilt på våren. Det går oftast utmärkt att plocka upp ogräsrötter och -plantor med krokarna för att lägga dem i skottkärran. En liknande finns här.

Att odla med fibromyalgi - skottkärran

Skottkärran ja!

Jag bär inget om jag kan undvika det, att köra ogräs, jord, krukor och annat i skottkärra är mycket skonsammare för kroppen. Vi köpte vår för många år sedan, men en liknande finns här. Gubben i bakgrunden är f ö ett annat utmärkt trädgårdshjälpmedel. 😉

Att odla med fibromyalgi - sjalen

Sjalen

Jag har nästan alltid en tunn yllesjal över axlarna, ofta när jag arbetar och alltid när jag vilar. Värmen från ullen hjälper till med cirkulationen. Jag har lärt mig att det gör återhämtningstiden om inte kortare så i alla fall effektivare. Jag ”räcker längre” om jag håller axlarna varma.  

Listan på hjälpmedel, verktyg och tips skulle kunna göras längre, men det viktiga är ändå att varken ge upp på grund av smärtan eller försöka att tvinga sig att orka lika mycket som alla andra. Små stunder, generös återhämtningstid och kontinuitet fungerar bäst i längden. Det gäller både odling med fibromyalgi och vardagen i övrigt.


Har du några bra tips på att fungera med smärta?
Dela dem gärna i kommentarsfältet.

Om du har funderingar kring fibromyalgi så ta en titt på Fibromyalgiförbundets hemsida, där finns mycket bra information.

Jag kan också rekommendera ”Överlista smärtan”, en bok skriven av smärtläkaren Karsten Ahlbeck och Carin Hjulström. Den önskar jag att jag hade haft för sådär 50 år sedan…