EM® – Effektiva Mikroorganismer i trädgården

Jag använder EM® – Effektiva mikroorganismer i trädgården sedan 2011, med goda resultat. Varje vår behandlar jag jorden i rabatter och odlingsbäddar med EM, för att hjälpa de goda mikroorganismer som redan finns där att fungera bättre. På det viset får mina sådder och perenna växter bättre förutsättningar att ta upp näringen som finns i jorden, så att de blir friska och kraftiga. 

Det är ingen quick fix om din jord är i dåligt skick, men med kontinuerlig användning ger EM fantastiska resultat. 

EM och bokashi i trädgården

Några fakta om EM® tagna från Agritons egna beskrivningar: 

Vad är Effektiva Mikroorganismer? 

Mikroorganismer är encelliga organismer som inte är synliga för blotta ögat och ändå är de rikligt närvarande överallt, även på och i våra kroppar. De är oumbärliga för vår överlevnad, trots att vi inte ser dem.

De förökar sig genom att leva av näringsämnen i närmiljön, där de växer till dubbel storlek och sedan delar sig i två. Det finns mikroorganismer som bygger upp och säkerställa harmoni och hälsa och det finns de som bryter ner och producera skadliga ämnen. Båda typerna av mikroorganismer behövs för att kretsloppet ska fungera.

Den ideala balansen mellan dessa två grupper är cirka 85% ”bra” och 15% ”dåliga” mikroorganismer, då fungerar det mesta som det ska.

Effektiva Mikroorganismer är en blandning av ungefär 80 olika arter av hälsosamma mikroorganismer. De samlas in ifrån naturen och är inte modifierade eller manipulerade utan återskapas naturligt i laboratorieförhållanden. EM är ren och skär natur, skulle vi kunna säga.

De Effektiva Mikroorganismerna används för att öka den naturliga motståndskraften i jorden, vatten, hos växter, människor och djur.

Friska växter med Effektiva mikroorganismer

Hur kan en odling med EM® skapa friskare växter?

Livet i jorden spelar en viktig roll för markens fertilitet och möjligheten att ge näring till växterna. Jorden är basen för att dina grönsaker, frukter, växter och gräsmattor ska vara friska och frodiga. Mikroorganismer och bioaktiva ämnen livnär sig av organiskt material och bidrar till att upprätthålla en väl fungerande jord som ger växterna goda förutsättningar.

Hälsosam jord och rent vatten upprätthålls av mångfalden och balansen av mikroorganismer. När balansen mellan mikroorganismer störs, utarmas jorden, vattnet blir sjukt och djur och växter får svårt att överleva. Men när befintliga mikroorganismer är aktiva förbättras. När mikrobiologin i jord och vatten är i balans, blir växter och djur starkare och mer resistenta. 

EM® aktiverar redan befintliga mikroorganismer som lever i jord och vatten och maximerar deras naturliga kraft vilket gör att både växter och djur och människor mår bättre.

Här kan du se en kort film som beskriver hur det går till:

Hur använder jag EM®  – Effektiva Mikroorganismer i trädgården? 

I mina egna odlingar använder jag EM® på flera olika sätt. Nu på våren vattnar jag jorden med Microferm, (1 dl Microferm på 10 l vatten) efter att jag lagt på ett lager ny kompost i bäddarna, det sätter igång mikrolivet efter vintern och ger mina plantor en bättre start. 

Där det behövs gödslar jag med EM® Premiumgödsel, som består av mjölmasklämningar, rapspulver, lermineralen Edasil, vulkaniskt stenmjöl, algextrakt och spårämnen. Oftast använder jag det till bärbuskar och perenner, det fungerar t ex utmärkt som gödsel till rosor och klematis, men också som grundgödsling i odlingsbäddar när det behövs.

EM® och Bokashi i trädgården

Bokashi är också en viktig del av EM®-familjen. Jag komposterar mina köksrester med hjälp av bokashiströ under hela året och använder bokashin som jordförbättring/gödsling i trädgården. 

EM® som rengöringsmedel i trädgården

En annan del av mina vårrutiner är rengöring av krukor, växthus och redskap. Även där är Microferm en god hjälpreda. Jag gör en lösning med ca 1 dl Microferm på 1 l ljummet vatten i en sprayflaska och använder det när jag rengör växthusglaset, krukor och lådor och även t ex sekatörer och andra små odlingsredskap. 

Rengöring med Microferm - Effektiva Mikroorganismer

Sammantaget så är dessa små osynliga mikroorganismer definitivt mina bästa hjälpredor i trädgården. Om jorden mår bra så mår växterna bra, det är alltid där det måste börja. Kompost, ett rikt mikroliv och en giftfri odling ger både grönsaker, frukt och blommor. Det är bra för både dig och naturlivet omkring oss.

Vilka vårrutiner har du i din trädgård? Hur tänker du kring odling och trädgårdsskötsel? Berätta gärna i kommentarsfältet.

author-sign

1 Comment

  1. […] Bokashi är också ett utmärkt sätt att få fart på mikrolivet, liksom att vattna jorden med Mikroferm, som är en lösning av aktiv EM®. Det görs med fördel på […]

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *