Säsongsmat

Självhushållning i trädgården har blivit ett allt vanligare samtalsämne den senaste tiden. Världen är orolig, det är krig och konflikter på många ställen, pandemi och klimatförändringar. Priserna går upp för både basvaror som ris och pasta och andra varor som vi vant oss vid att ha tillgång till. 

En köksträdgård är inget heltäckande svar på klimatförändringar, transportproblem och konflikter, men den kan göra dig lite mindre beroende av leveranser från andra. Om du kan odla din egen potatis, spenat, lök eller annat så behöver du inte köpa det i affären. Det sparar pengar åt dig som du kan lägga på varor som du inte själv kan producera. Det gör också att andra, som inte har möjlighet att odla själva, har större chans att få tag i det som de behöver. Längre fram kan din självhushållning kanske också räcka till för att sälja eller ge mat till andra, som inte har möjlighet att odla.

Purjolök är bra att ha i trädgården.
Purjolök, sommaren 2014

Trädgården har också en god inverkan på din mentala hälsa, att se plantor växa, att arbeta med händerna utomhus är bevisat bra för både kropp och själ.

Trädgård eller fönsterbräda

Det går att odla på många sätt, har du tillgång till en villatomt eller annan mark så är en klassisk köksträdgård kanske ditt första val. Bor du i lägenhet så kan du använda din balkong om du har en sådan. Då kanske du vill prova att odla så mycket som möjligt på höjden för att få plats med mer. Har du varken balkong eller mark så kan du ändå odla både bladgrönt och örter i ett fönster, kanske med lite extra belysning. 

Jag odlar enligt en metod som numera kallas ”No Dig”, vilket väl borde bli ”Ogrävt” på svenska. Det innebär att jorden inte vänds och grävs utan att kompost läggs direkt på marken och odlingen sker i den utan grävning. Det gör att alla goda mikro- och makroorganismer får fritt spelrum att successivt förbättra jorden och dina grönsaker och blommor får en bättre miljö att växa i. Nestorn inom denna metod för självhushållning i trädgården är Charles Dowding, titta gärna på hans videor, där finns mycket att lära.

Vad ska du odla? 

När du börjar fundera över din egen väg till självhushållning i trädgården så finns några saker att tänka på. Odla bara de grönsaker, bär och frukter som du vet att du kommer att vilja äta! Lägg inte tid och kraft på sånt som är ”bra” men som du och din familj inte tycker om. 

Konservering kan vara en del av självhushållning.

Hos mig är det så att ingen i familjen gillar grönkål, så hur nyttig den än är så kommer du inte att hitta den i min trädgård. Å andra sidan kommer du att hitta mängder med spenat och mangold, selleri, lök och andra godsaker som vi tycker om att äta mycket av. 

Självhushållning - odla din egen mat.
Färska ärtor från egen odling – godare än så blir det inte!

Våga begränsa din odling

Ta inte i för mycket – odla heller lite och väl än mycket av något som du aldrig kommer att skörda. 

Det finns mängder med bra saker att odla i en trädgård för självhushållning, men allt är inte för dig. Om du drar igång en jättelik odling så är chansen stor att du tröttnar och inte orkar ända fram till skörden. Att odla mycket kräver planering och arbetsdisciplin, det är inte så att det räcker att slänga ner några frön och sedan sköter allt sig själv. Du behöver en plan för hur du ska arbeta om du ska få ut det mesta möjliga av din trädgård. 

Tänk på att också ta med blommor och örter i din planering. Det är smart att se till att odla en del av ditt behov av t ex oregano, timjan, persilja, gräslök etc. Det går lätt att sätta några plantor av örter längs kanten på en odlingsbädd, och de ger mycket tillbaka.

Några ringblommor ger t. ex. både te och lockar pollinerare som bin och humlor, som behövs om du vill att odlingen ska lyckas. Tagetes kan hjälpa till med att ta kål på potatisnematoder som annars kan skada potatisen. Det finns också många andra växter som hjälper dina grödor. Mer om det i kommande inlägg.

Självhushållning i trädgården, ringblommor

Odlar du något av din egen mat? Berätta gärna i kommentarsfältet.