AI-genererad text – ett tantperspektiv

Min fråga den senaste tiden har varit: kan jag ha användning av AI-genererad text?

Vi heter Ord & Hand av en anledning, ord är viktiga för mig. Att förmedla tankar och kunskap på ett både personligt och informativt sätt har alltid varit ett av mina stora intressen och glädjeämnen.

Just nu ser jag att alla mina flöden på sociala medier, liksom tidningar och andra nyhetsförmedlare, skriver om ChatGPT och annan AI, både med skräck och förtjusning. Bland skribenter, bloggare och småföretag som är webbaserade sprids råd om hur AI-genererad text kan användas till allt från rubrikidéer, dispositioner och säljbrev till hela böcker.

Jag är en nyfiken tant, så jag har så klart testat själv. Det första jag insåg var att ChatGPT inte är särskilt bra på svenska, vilket kanske inte är så förvånande. Inte så att det nödvändigtvis är fel på stavning och grammatik, men ordförrådet är begränsat och upprepningarna många. Resultatet blev inte särskilt inspirerande. 

Det gick hyfsat att få till en disposition för en enkel trädgårds-pod. Jag lärde mig snabbt att vara väldigt specifik i frågeställningen, annars blev det oerhört generellt och delvis direkt fel. Som sagt: ett hyfsat resultat efter tre-fyra försök, men inte mer.

AI genererad text om trädgård

Jag provade sedan att låta den skriva ett förslag till en bloggpost om ekologisk odling – igen halvhyfsat resultat efter tredje försöket, men ytligt. Skulle möjligen kunna använda den som utgångspunkt men det mesta skulle behöva skrivas om. 

Testade några andra ämnen också: Stickning – gick halvbra, om jag är snäll.

Ytlig teolog

Nästa försök var ”Ett kristet perspektiv på trädgårdsodling” – bara för att riktigt testa gränserna. Resultatet gav mig insikten att teologi uppenbarligen inte är ett av ChatGPT:s excellensområden, vilket väl kanske inte heller var att vänta. 

AI-genererad text - ett tantperspektiv

Sparar det arbete?

Ett av huvudargumenten jag hör för att använda AI-genererad text är att det är arbetsbesparande. Jag vet inte det jag. Det krävs en hel del arbete för att göra en sådan text till sin egen och få den inspirerande och intressant. Att bara publicera den rakt av är inget alternativ som jag ser det. Faktakoll är nödvändigt och språket behöver anpassas till vad det är jag vill förmedla. Med så mycket jobb är det lika enkelt att skriva själv från början. 

Lite kul var det förstås att se hur snabbt den skrev ihop något, men jag skriver hellre själv. Det tog mig bara två minuter längre att göra en disposition för trädgårds-podden (jag jobbade parallellt medan ChatGPT spottade ur sig sin). Min är bättre, helt enkelt därför att jag vet vad det är jag har att förmedla.

Min slutsats

AI kan säkert vara bra för mer generiska texter, men jag är definitivt oimponerad, för att uttrycka mig med ett ord som ChatGPT aldrig ens skulle komma på.

Mitt personliga språk kan den inte ersätta, min röst kommer ur mig precis som din gör och så länge det är min röst jag vill ska höras så skriver jag själv. 


Hur tänker du kring AI – skrämmer det eller gör dig inspirerad? 

Använder du ChatGPT eller någon annan AI-tjänst och i så fall hur? 

Skriv gärna en kommentar om hur du tänker.

author-sign

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *