Boka trädgårdsrådgivning

Håller du på med trädgårdsplanering just nu? I år verkar vintern vara ovanligt ovillig att ge med sig, här i Härnösand ligger snön fortfarande halvmeterdjup och det är riktigt kallt på nätterna. De där soliga, varma marsdagarna som vi brukar få har lyst med sin frånvaro – sol har det varit emellanåt, men kylan och blåsten har hållit i sig. 

Om du är som jag så kliar det i fingrarna att få sätta igång med det riktiga trädgårdsarbetet; städa upp efter vintern, anlägga nya bäddar, lägga på ny kompost, så det första i kallbänken och så vidare. Det kan vara otroligt frustrerande att behöva vänta, när det finns så mycket man vill göra!

Jag sår fröer, de första är klara för sin första omplantering nu. I år sår jag både åt mig själv och för att ha lite plant att sälja i butiken när värmen kommer, så huset börjar bli fullt. Förhoppningsvis ska det snart gå att sätta ut plantor i mitt pyttelilla växthus, med lite extra värme som hjälp, men än är det för kallt. 

När jag inte sår planerar  jag – fortsätter vintern länge till så kommer årets trädgård att vara den mest genomplanerade någonsin, om jag genomför planerna. Det är alltid haken, eller hur? 

Att planera en trädgård är inte något man gör en gång och sedan är det färdigt, det är en ständigt pågående process. Trädgården lever och förändras med sin ägare, behoven ändras, önskemålen ändras och växter dör eller frodas. Vi har flyttat en del, så jag har haft möjlighet att planera nya trädgårdar för oss flera gånger, men jag har också hjälpt andra att få grunden för sin drömträdgård på plats. 

Det finns många saker att tänka på när det ska göras, idag tänker jag dela de fem som jag tycker är viktigast. Listan kanske ser annorlunda ut för dig, dela gärna med dig i kommentarsfältet av hur du gör så vi kan lära av varandra. 

1. Om du just har flyttat till ett nytt hus 

Gör så få förändringar som möjligt det första året. Låt trädgården visa dig vad som redan finns och bestäm i höst vad du vill ändra till nästa år. 

Väderstreck - 5 tips för trädgårsplanering

2. Undersök din trädgård som den är just nu

Var har du väderstrecken?

Var finns den soligaste delen? 

Var är det helskugga? 

Slänter och plan yta? 

Träd och buskar som ska vara kvar? 

Träd och buskar som du vill ta bort? 

Var behövs gångar och passager? 

Hur ser jordmånen ut (lerjord, sandjord etc.)

Finns det områden som ofta svämmar över? 

Var är det torrast? 

Rita gärna upp en plan över trädgården så som den ser ut idag, så att du har något att titta på när du sedan sitter och funderar över vad du vill göra.

3. Bestäm hur du vill att trädgården ska fungera på kort sikt 

Vad är det du behöver och vill ha i din trädgård? 

Grönsaksland? 

Blomrabatter? 

Buskar och träd? 

Gångar och trappor? 

Växthus? 

Redskapsbod? 

Hönsgård? 

Plats för torkning av tvätt? 

Badtunna? 

Gungställning? 

Asfalt? 😉 

Gå igenom dina och familjens önskemål och skriv ner dem så att du kan återkomma till dem. 

När du har funderat färdigt, ta fram den ritning du gjorde över hur trädgården ser ut idag och börja utifrån den att skissa på hur du vill att den ska förändras.

5 tips för trädgårdsplanering

4. Ha ett långtidsperspektiv

Tänk efter vad du vill med din trädgård på lång sikt, tio, femton år framåt. 

Du kanske vill ha fruktträd och bärbuskar, var skulle de kunna planteras utan att skugga eller ta upp för mycket plats från rabatter, grönsaksland och annat? Det lilla äppelträdet du planterar kommer att bli många gånger större i framtiden. 

Du kanske just nu behöver en lekyta för barnen – hur kan du planera den så att den enkelt går att omvandla till en plats för växthuset eller något annat när barnen blivit stora? 

Var medveten om att både du, din familj och trädgården kommer att växa och utvecklas och ha med det i din planering. 

Äppelträd - 5 tips för trädgårdsanläggning

5. Arbeta med din trädgård istället för emot den – använd ekologiska metoder

Den här punkten kunde lika gärna ha stått högst upp på listan. 

Att använda ekologiska metoder i trädgården är bra både för dig, jorden och grannarna. 

Undvik ogräsgifter och bekämpningsmedel mot ohyra. Gifter och konstgödning är skadligt och energikrävande att producera, de utarmar jorden och skadar ekosystemet i din trädgård och i förlängningen dig. 

Om du istället bygger upp din jord så att den innehåller de mikroorganismer som behövs för att växterna ska kunna ta upp näring optimalt så får du starka, friska växter som inte så lätt dukar under för ”ohyra” och sjukdomar. 

Odla blommande växter för pollinerare, då lockar du också dit naturliga fiender för de insekter som kan ge sig på dina dyrbara plantor. 

Använd no-dig metoder så att du stör jorden så lite som möjligt, det ger växterna bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. 

Oavsett om du ska komma igång med en alldeles ny trädgård eller fortsätta utveckla en som du redan har så lönar det sig att ha både en kortsiktig och en långsiktig planering för hur du ska gå vidare.

Det var mina tips för den här gången, kanske kommer det fler framöver. Lycka till med planeringen och utvecklingen av din trädgård!


OM du känner att du skulle vilja ha hjälp med planeringen så träffar jag dig gärna för att prata vidare om hur jag kan hjälpa till. Läs mer om våra trädgårdsplaneringstjänster här.