Frösådd i norr

Så här års ägnar jag mig, som många andra, åt frösådd i omgångar för utplantering i början av juni. 

Först ut är gul lök, den brukar jag så i början av februari, då har jag lagom stora matlökar när det är dags att skörda. I februari sår jag också timjan, oregano och andra kryddväxter. 

Timjan och oregano på tillväxt - de är verkligen inte stora när de är små...
Timjan och oregano på tillväxt – de är verkligen inte stora när de är små…

I mars är det tid för tomater, purjo, vissa blommor och annat som behöver lite tid på sig. Så fortsätter det med nya sorter vartefter hela våren. 

Vi befinner oss i Härnösand, efter södra norrlandskusten, dvs halvlångt norrut. Odlingszonen är ungefär 4, men det kan variera från 3-5 beroende på var i kommunen trädgården ligger. 

Frösådder här i norr kan vara en utmaning på grund av de kalla vårtemperaturerna och korta säsongerna. Därför är det viktigt att planera efter hur det faktiskt fungerar hos dig, inte efter vad någon på sydligare breddgrader med andra växtförhållanden gör. 

För att hjälpa tillväxten och utvecklingen av dina fröplantor behöver du välja en tidpunkt som ligger tillräckligt nära frostfria datum, men samtidigt tillräckligt tidigt för att ge plantorna tillräckligt med tid att mogna innan höstfrosten kommer. Du behöver alltså hålla lite koll på sorternas utvecklingstid när du väljer fröer. Välj tidiga sorter när du kan, särskilt om du har trångt om plats för förodling inomhus.

Så inte för tidigt

Om jag t ex har en fröpåse där det står ”förså i jan-mars” så sår jag i mars. Sår jag tidigare så är risken stor att jag får långa, instabila plantor för att dagsljuset inte räcker till. Det är också lätt hänt att de får stå för länge i såtråget så att rötterna blir förkrympta/snurrade och har svårare att etablera sig när de planteras ut. Tumregeln är att en ung planta etablerar sig lättare än en äldre.

Omplantering i större kruka hjälper och är oftast nödvändigt men det blir ändå ofta så att plantan står för trångt de sista veckorna före utplantering om du är för snabb med sådden. Då blir skörden/blomningen sämre. 

När du väl är redo att plantera dina fröplantor utomhus är det viktigt att välja rätt plats. Många grönsaker och blommor trivs bäst i soliga områden med väldränerad jord. Om du inte har tillgång till en solig plats kan du istället välja att odla grönsaker och blommor som trivs i delvis skugga. Läs odlingsbeskrivningarna noggrant innan du köper fröer och välj efter din trädgårds förutsättningar så har du större chans att lyckas med dina odlingar.

Förbered jorden

Vattna gärna jorden med en EM-lösning innan du planterar, det ger dig en bättre chans att ge plantorna vad de behöver för att växa. Gödsel kan behövas, men har du en etablerad bädd/rabatt så räcker det oftast med att lägga på ett lager med ca 5 cm näringsrik kompost. Det ger mikroorganismerna en bättre miljö och  hjälper till att behålla fukten i jorden. Vissa växter kan behöva lite specialbehandling för att trivas, det brukar i regel stå i plantbeskrivningen så spara den. 

Med rätt planering och tekniker kan du odla allt från grönsaker och örter till vackra blommor och buskar från frö även i vår del av landet.

Rödbetor i no-dig bädd
Rödbetor i no-dig bädd

Lär dig mer om odling

Vill du lära dig mer om hur du kan bygga upp din jord, om frösådd och om att odla på ett ekologiskt och effektivt sätt utan att jobba ihjäl dig? Om du finns i Härnösandsområdet så är du välkommen att vara med på en dag om just det, se nedan.